Apartman Japlenš?ki Delnice

smješ?taj u Delnicama

Aktualno/Blog

view:  full / summary

Muzej u dvorcu

Posted by japlenski on October 21, 2012 at 6:50 PM Comments comments (0)Sastavni dio života stanovnika Gorskoga kotara oduvijek su činili šumarstvo, lovstvo i ribolov, a od ove godine posvećen im je i muzej koji se nalazi na atraktivnoj lokaciji u Kaštelu Zrinskih (Brod na Kupi). Muzej lovstva, šumarstva i ribolova od sada je nezaobilazno mjesto svakog turističkog posjeta ovom kraju. 
Stalni izložbeni postav ovog Muzeja čine eksponati vezani uz tematiku lovstva, šumarstva i ribolova goranskog područja, dok je hodnik dvorca rezerviran za predstavljanje povijesne priče o Kaštelu i njegovim vladarima.
Kako bi vam dočarali što se tu sve može vidjeti, prenosimo zapis novinara Novog lista, Marinka Krmpotića:

"U prizemlju i na tri kata nekadašnjeg dvorca hrvatskih velikaša smješteni su eksponati koji na dojmljiv način govore o povijesti ovog objekta i njegovih vladara, odnosno o lovstvu, šumarstvu i ribolovu goranskog područja. Izložbeni prostor obuhvaća 786 četvornih metara i razdijeljen je na pet etaža. U prizemlju posjetitelji najprije nailaze na osnovne podatke o samoj građevini i njenom značaju za velikašku obitelj Zrinski te ljude ovog kraja.
No, središnji dio postava u prizemlju ipak je vezan uz ribolov koji je predstavljen starim, četiri metra dugim kupskim čamcem punim ribarskog alata i »nasukanim« na rječni šljunak. U vitrinama u tom prostoru izložene su autohtone riblje vrste rijeke Kupe, ali i vodeni insekti, rakovi i ostali sitni svijet riječnog dna, a našlo se tu mjesta i za povijest sportskog ribolova i ribolovnog turizma.
Na prvom katu na površini 170 kvadrata nalazi se izložbeni postav šumarstva podijeljen po znanstvenim granama šumarstva i šumarskim poslovima. Tu se posjetitelji upoznaju s načinom na koji se šumama Gorskog kotara gospodarilo od Zrinskih preko vlastelinske obitelji Ghyczy do današnjih dana, a detaljno su prikazani i poslovi zaštite šuma, sječe, izvlačenja i transporta posječenog drva. Kako je uz šumarstvo uvijek išlo i drvodjeljstvo te drvoprerađivaštvo, dio postava vezan je i za prikaz tradicionalnog načina korištenja drva s naglaskom na stolarski zanat.


 


Drugi kat u znaku je lovstva pa tako svjedočimo eksponatima koji govore o bogatstvu vrsta divljači, lovačkih običaja i tradicije i to ne samo u Gorskom kotaru, već cijelom području Primorsko-goranske županije. Sustavom diorama u naravnoj veličini i uz pejzažno-floristički oslikane površine predstavljene su razne vrste divljači, kao i krupne zvijeri koje obitavaju na ovom području. Tu su i makete lovnotehničkih objekata, lovačka literatura, zbirka starog oružja, streljiva i lovačkih noževa, trofejno rogovlje zavičajnih vrsta divljači, a zaseban dio zauzima vrijedna donacija trofeja i drugih eksponata vezanih uz lovstvo Damira Vrhovnika.
Na 167 četvornih metara trećeg kata prostirat će se multifunkcionalni prostor s ovećom dvoranom namijenjenom većim skupovima, predavanjima i projekcijama, a u potkrovlju će se urediti izložbeni prostor na kojem bi svoje mjesto našli primjerci ptičjeg svijeta ovog područja. "
 

Radno vrijeme muzeja:

Utorak - Četvrtak: 10-18h

Petak - Nedjelja: 10-20h

Ponedjeljkom i blagdanima - ZATVORENO


Cijene ulaznice:

odrasli: 15,00 kn
djeca, studenti i umirovljenici: 10,00 kn


Soba s pogledom na jelene lopatare

Posted by japlenski on June 6, 2010 at 7:33 AM Comments comments (0)

Krećete li u Delnice sa željom da se odmorite u zelenilu tipičnog goranskog okruženja, svakako posjetite i Park-šumu Japlenški vrh jer ćete u njenom podnožju naići na nesvakidašnje stanovnike – veliko krdo jelena lopatara, već naviknutih na svakodnevne posjete znatiželjnih turista.

 


 


Park-šuma Japlenški vrh, smještena u neposrednoj blizini Delnica, najvećeg urbanog središta Gorskog Kotara, krije brojne prirodne i turističke znamenitosti. Jedna od njih privlači sve veću pažnju turista. U neposrednoj blizini Lovačkog doma i Motela Delnice ograđen je veliki zvjerinjak (gater) u kojem živi pitomo krdo jelena lopatara.


Gater pripada Hrvatskim šumama, proteže se na oko dva hektara zemljišta i trenutno udomljuje 37 primjeraka jelenske divljači iz obitelji lopatara, a krdo će uskoro dobiti i brojne prinove. 

 

Kad je uređen prije osam godina, u gateru je bilo tek nekoliko “obitelji”, a danas je to veće krdo, unatoč tome što lopatari nisu domicilna vrsta jelena. Prvi stanovnici tog delničkog gatera pristigli su s Brijuna, domaćini kazuju kako su ih mijenjali za sijeno, ali su se dobro snašli u delničkom okruženju i navikli na ovdašnje uvjete života.

 

S vremenom su se navikli i na sve veći broj znatiželjnika koji ih posjećuju. Svaki turist koji dođe u blizinu gatera i želi doznati nešto više o toj jelenjoj zajednici uvijek se ima kome obratiti. Iako su životinje divlje te se ne približavaju ljudima na malu udaljenost, i sam pogled na njih mnogima će ostati u nezaboravnom sjećanju. Posebno su u tim pohodima uporni lokalni dječaci koji jelene posjećuju svakodnevno u nadi da će ih krdo bolje upoznati i jednog im dana dopustiti prisniji odnos – hranjenje iz ruke, kako to čini Miroslav Pleše, začetnik gatera i entuzijast bez čije pomoći i svakodnevne brige gatera ne bi ni bilo.


preneseno iz newslettera Turističke zajednice Primorsko-goranske županije

Što za vikend

Posted by japlenski on March 25, 2010 at 2:50 PM Comments comments (0)

 

 

Ovih dana kada zima polako odmiče i temperature su sve ugodnije, u delničkom okruženju može se pješačiti i biciklirati mnogobrojnim šumskim šetnicama, koje više nisu zatrpane snijegom. Nakon toga odlično sjeda kakav goranski specijalitet u domaćem okruženju, na primjer medaljoni od divljači. Osim toga ovog vikenda posjetitelji Delnica u Domu OSRH mogu pogledati izložbu Najbolje sportske fotografije s područja Primorsko-goranske županije u 2009. godini, a za klince je i dalje aktualno klizalište na kojemu se odvijaju Ledene sportske igre.

Stavi masku pa na klizanje

Posted by japlenski on February 6, 2010 at 7:23 AM Comments comments (0)

 

Ako još niste bili u maškarama na ledu, sada je prava prilika. U subotu 13. veljače od 18:00 do 22:00 delnička ledena dvorana omogućit će besplatno klizanje svima koji se pojave s maskama. Maškarana revija na ledu obećava dobru zabavu uz glazbu i kuhano vino i mogućnost da barem na jedan dan budete netko drugi!

 

Delničko klizalište nalazi se u Parku kralja Tomislava.

Noćno sanjkanje uz svjetlo baklji

Posted by japlenski on January 22, 2010 at 1:13 PM Comments comments (2)

 

Dok se oni dubljeg džepa skijaju po Alpama, Delnice svojim gostima nude nešto manje razvikano skijalište na Petehovcu, idealno za klince, ali može poslužiti i ostalim strastvenim skijašima. Ako vam to nije dosta, na manje od sat vremena udaljenosti nalazi se nešto ambicioznije skijalište Platak.

Osim skijanja, ne smijemo zapostaviti i drugu najvažniju zimsku aktivnost - sanjkanje. Delničani su i sanjkačima izišli u susret pa ovih dana nude specijalno uređeno sanjkalište i sanjkaška natjecanja. Ovog vikenda u planu je noćno sanjkanje pod bakljama koje neće imati natjecateljski karakter, a spuštanje niz ledenu stazu do Potoka uz svjetlo baklji počet će u subotu u 18 sati i trajati do 21 sat.

 

Otvoreno skijalište Petehovac

Posted by japlenski on January 9, 2010 at 5:37 AM Comments comments (0)

 

Ovaj tjedan otvoreno je delničko skijalište Petehovac. Za sada, sve do kraja zimskih školskih praznika, radi cijeli dan. Skijalište Petehovac nalazi se na istoimenom vrhu iznad Delnica, na visini od 1050 m nadmorske visine, a od samog mjesta udaljeno je 5 km. Na samom vrhu, u neposrednoj blizini hotela počinje skijaška staza s koje se pruža prekrasan pogled na grad i slovenske Alpe. Staza je dugačka oko 500 metara, blagog je uspona i izvrsno prilagođena početnicima skijašima i djeci. U neposrednoj blizini skijaške staze može se iznajmiti kompletna ski oprema, a na raspolaganju je i ski servis te, po dogovoru, škola skijanja. Uz samo skijalište moguć je smještaj u planinarskom domu kapaciteta 26 ležaja te gastro ponuda u restoranu s 100 sjedećih mjesta. Cijene vučnice radnim su danom 35 i 40 kuna, dok se vikendom, ovisno o dobi skijaša te o tome je li riječ o cjelodnevnoj, poludnevnoj ili noćnoj karti, kreću od 35 do 65 kuna. Dnevna karta za sanjkalište naplaćuje se 20 kuna. 

 

Web stranica skijališta Petehovac

Otvorena klizačka sezona

Posted by japlenski on December 15, 2009 at 5:07 AM Comments comments (0)

 

Ovih je dana u višenamjenskoj ledenoj dvorani-klizalištu otvorena prva prava delnička klizačka sezona koja će, bude li sve teklo bez ozbiljnijih poteškoća, trajati sve do ožujka, možda i travnja sljedeće godine. Za one koji žele uživati u ovom zimskom sportu svakako će biti korisne informacije da je tijekom tjedna cijena najma klizaljki 25 kuna za 90 minuta a ulaznica je 15 kuna, dok je tijekom vikenda cijena iznajmljenih klizaljki 35 kuna za dva sata, a ulaz je 20 kuna. Naravno, organizirane grupe i škole imaju znatnu mogućnost popusta. Možda na prvi pogled ove cijene izgledaju prilično velike. No, znalci kažu da je sat i pol do dva na ledu dovoljno i onima koji su najzagrijaniji za klizanje.

 

Goranski safari na četiri kotača

Posted by japlenski on November 29, 2009 at 7:04 AM Comments comments (0)

 

Ljubiteljima prirode koji se zbog nedostatka vremena ili ne baš pretjerane ljubavi prema blatnjavim jesenskim stazama ne upuštaju u odlazak na cjelodnevne izlete šumskim predjelima Gorski kotar nudi rješenje – pustolovni safari quadom po brdovitim goranskim stazama.


Najnoviji hit turističke ponude Gorskog kotara je pustolovni safari popularnim quadovima, i to na vrlo atraktivnom području oko goranskog bisera Fužina. 

Quad, drugog naziva ATV vozilo (all teren vehicles), je motocikl na četiri kotača konstruiran prvenstveno za vožnju zahtjevnim terenima, a na ravnoj stazi može postići brzinu i do 100 kilometara na sat. Zbog tog je svojstva quad postao vrlo popularno prijevozno sredstvo upravo u područjima s kilometrima kilometrima šumskog terena, poput Gorskog kotara. Stoga ne čudi da su quadovi ponuđeni i turistima za pustolovno otkrivanje šumskih čari. Zagrebačka turistička agencija “H 11”, koja se bavi organizacijom adrenalinskih programa, turistima nudi fleksibilne ture, namijenjene i team buildingu, brdsko-planinskim područjem oko poznatog goranskog turističkog središta Fužina. Programi, koji se organiziraju prema individualnim željama i mogućnostima, turistima omogućuju da u kratkom vremenu quadovima obiđu veliko područje i dožive što više prirodnih ljepota. Budući da se na području Fužina nalazi oko 1500 kilometara šumskih staza mogućnosti su pustolovine iznimno velike. Osim toga, šumske staze koje su nekada povezivale goranska naselja vode prema nekoj atraktivnoj lokaciji – jezerima i vidikovcima, pa su ture najčešće kombinacija vožnje i šetnje. 

Dužinu i težinu ture određuju sami korisnici, a osim vozila nudi se i sva potrebna oprema za vožnju po hladnom vremenu. Naime, zima je također vrlo atraktivna za uzbuđenja na quadovima jer su vozila potpuno opremljena i za vožnju po snijegu.

Sv. Nikola otvara klizačku sezonu u Delnicama

Posted by japlenski on November 28, 2009 at 6:46 PM Comments comments (0)

 

Prema napisima u lokalnim medijima, zadnjeg dana ovog mjeseca u delničkoj višenamjenskoj dvorani-klizalištu s radom će početi strojevi za stvaranje leda, a nova klizačka sezona bit će otvorena 6. prosinca.

Taj datum je odabran jer je riječ o nedjelji i danu Svetog Nikole pa se u "Runolistu" koji upravljaju klizalištem nadaju da će odaziv biti veći no običnog dana. Ovih dana kraju su konačno privedeni i radovi uređenja okoliša ispred klizališta pa je sada opći dojam puno bolji, a u prizemlju susjedne tzv. Degijeve kuće uz pomoć Grada Delnica preuređuje se prostor u kojem će se, sve dok u okviru projekta višenamjenske dvorane ne bude gotova i druga faza, nalaziti svlačionice.

 

U tijeku ove godine još će sigurno biti napravljeni i poslovi zatvaranja južne strane dvorane kako bi se spriječio prevelik utjecaj južnog vjetra koji je na toj strani u prejakoj mjeri topio led.

 

Klizačka sezona počinje, sad samo moramo naučiti klizati :)Rss_feed