Apartman Japlenš?ki Delnice

smješ?taj u Delnicama

Aktualno/Blog

Muzej u dvorcu

Posted by japlenski on October 21, 2012 at 6:50 PMSastavni dio života stanovnika Gorskoga kotara oduvijek su činili šumarstvo, lovstvo i ribolov, a od ove godine posvećen im je i muzej koji se nalazi na atraktivnoj lokaciji u Kaštelu Zrinskih (Brod na Kupi). Muzej lovstva, šumarstva i ribolova od sada je nezaobilazno mjesto svakog turističkog posjeta ovom kraju. 
Stalni izložbeni postav ovog Muzeja čine eksponati vezani uz tematiku lovstva, šumarstva i ribolova goranskog područja, dok je hodnik dvorca rezerviran za predstavljanje povijesne priče o Kaštelu i njegovim vladarima.
Kako bi vam dočarali što se tu sve može vidjeti, prenosimo zapis novinara Novog lista, Marinka Krmpotića:

"U prizemlju i na tri kata nekadašnjeg dvorca hrvatskih velikaša smješteni su eksponati koji na dojmljiv način govore o povijesti ovog objekta i njegovih vladara, odnosno o lovstvu, šumarstvu i ribolovu goranskog područja. Izložbeni prostor obuhvaća 786 četvornih metara i razdijeljen je na pet etaža. U prizemlju posjetitelji najprije nailaze na osnovne podatke o samoj građevini i njenom značaju za velikašku obitelj Zrinski te ljude ovog kraja.
No, središnji dio postava u prizemlju ipak je vezan uz ribolov koji je predstavljen starim, četiri metra dugim kupskim čamcem punim ribarskog alata i »nasukanim« na rječni šljunak. U vitrinama u tom prostoru izložene su autohtone riblje vrste rijeke Kupe, ali i vodeni insekti, rakovi i ostali sitni svijet riječnog dna, a našlo se tu mjesta i za povijest sportskog ribolova i ribolovnog turizma.
Na prvom katu na površini 170 kvadrata nalazi se izložbeni postav šumarstva podijeljen po znanstvenim granama šumarstva i šumarskim poslovima. Tu se posjetitelji upoznaju s načinom na koji se šumama Gorskog kotara gospodarilo od Zrinskih preko vlastelinske obitelji Ghyczy do današnjih dana, a detaljno su prikazani i poslovi zaštite šuma, sječe, izvlačenja i transporta posječenog drva. Kako je uz šumarstvo uvijek išlo i drvodjeljstvo te drvoprerađivaštvo, dio postava vezan je i za prikaz tradicionalnog načina korištenja drva s naglaskom na stolarski zanat.


 


Drugi kat u znaku je lovstva pa tako svjedočimo eksponatima koji govore o bogatstvu vrsta divljači, lovačkih običaja i tradicije i to ne samo u Gorskom kotaru, već cijelom području Primorsko-goranske županije. Sustavom diorama u naravnoj veličini i uz pejzažno-floristički oslikane površine predstavljene su razne vrste divljači, kao i krupne zvijeri koje obitavaju na ovom području. Tu su i makete lovnotehničkih objekata, lovačka literatura, zbirka starog oružja, streljiva i lovačkih noževa, trofejno rogovlje zavičajnih vrsta divljači, a zaseban dio zauzima vrijedna donacija trofeja i drugih eksponata vezanih uz lovstvo Damira Vrhovnika.
Na 167 četvornih metara trećeg kata prostirat će se multifunkcionalni prostor s ovećom dvoranom namijenjenom većim skupovima, predavanjima i projekcijama, a u potkrovlju će se urediti izložbeni prostor na kojem bi svoje mjesto našli primjerci ptičjeg svijeta ovog područja. "
 

Radno vrijeme muzeja:

Utorak - Četvrtak: 10-18h

Petak - Nedjelja: 10-20h

Ponedjeljkom i blagdanima - ZATVORENO


Cijene ulaznice:

odrasli: 15,00 kn
djeca, studenti i umirovljenici: 10,00 kn


Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments